Een vorstelijke rosé,
een buiging waard

Elsevier Weekblad - 9 mei 2020

De berichtgeving was juichend, de verwachtingen waren hooggespannen. Ik zou een persoonlijke proefmagnum ontvangen. Toen het eindelijk zover was, stond niet zomaar de onderbetaalde pakjesbode op de stoep, maar twee dartele dames. Ik kreeg er ook nog een strooien hoedje bij. Wat met zoveel bombarie wordt gepresenteerd, heeft meestal weinig om ’t lijf.

En jawel. De nieuwe seizoensmode van de keizer, de oogst 2019 rosé van AIX. Even onbestemd zoetsappig als immer. Keurig en correct, verre van groots en meeslepend. Net als het bijgeleverde hoedje veel te klein voor z’n pretenties. Op het ‘persoonlijk etiket’ was m’n naam fout gespeld.

In de luwte van deze propagandastorm schonk ik een andere Zuid-Franse rosé. Een biologische côtes du rhône van half grenache met verder counoise, mourvèdre en syrah. Fijn van fruit, een pikante vleug kruiderij. Dartele zuren, een minieme hint bitter voor een volwassen smaak. Teerbesnaard, welgemoed. Geboren in zonnegloren, en een zucht van de Méditerranée. Een vorstelijke rosé, een buiging waard.

De magnum van AIX gaf een prachtige rinkelklap in de glasbak, dat wel.

Even geduld a.u.b.