Historie en Informatie

Wereldwijnen en Port

Op de etiketten in de winkel aan de Waterstraat in Zaltbommel zijn alle wijnproducerende hoeken van de wereld wel terug te vinden. Toch ligt er een duidelijk accent op Europese wijnlanden : Frankrijk, Italië, Portugal e.d.

Port

Een duidelijk eigen plek is ingeruimd voor de Portwijnen. Wat de afgelopen eeuw groeide in het dal van de Douro - en enigzins de moeite waard was - is te vinden in de Portkelder bij Van Boort. De collectie begint zelfs al in de negentiende eeuw.

Onder de meer dan 750 verschillende Ports treffen we eenvoudige Ruby's, rondborstige Tawny's tot en met de prachtige Vintages aan.

Voor elk wat wijns...

De tocht langs al die flessen in het historische pand is een avontuur op zich. De verschillende lokalen voor de verschillende wijnen ( een portlokaal, een sauternes lokaal, een speciale ruimte voor de "schatten" onder de wijnen). Toch is zeker niet alle aandacht hierop gericht. Iedere wijnliefhebber zal hier wijnen van zijn of haar gading vinden, die bovendien betaalbaar zijn.

Er wordt wel blind geproefd, maar nooit blind ingekocht bij Van Boort. Alle wijnen die over de toonbank gaan zijn door een select groepje proevers gekeurd (op locatie of in het speciaal hiervoor ingericht proeflokaal). Natuurlijk wordt er dan gewikt en gewogen. Kleur, geur, smaak en afdronk worden geanalyseerd. Maar bij Van Boort mag je ook gewoon zeggen dat je een wijn ' lekker ' vindt! Sterker nog, daar ligt de kern van de zaak!

Het is daarom zeker de moeite waard zelf een rond te komen kijken in onze zaak. U bent van harte welkom. Onze openingstijden vindt u onder de button Contact. Wellicht dat u dan proefondervindelijk vast kunt stellen dat ook over al wat daar te vinden is, hier geen woord teveel is gezegd.


Historie

Wijnkoperij Van Boort is gehuisvest in de oude Waterpoort. De enig overgebleven stadspoort van Zaltbommel, die stamt uit de 14e eeuw.

De grootvader van de huidige eigenaar Luuc van Boort heeft het pand in 1905 gekocht. Grootmoeder begon er een drankenwinkel: wijn en likeuren waren de hoofdproducten.

In 1926 werd met de overname van Wijnkoperij Van de Garde (wijnkopers sinds 1797), nog een extra stuk wijngeschiedenis en contacten met enkele excellente Franse wijnhuizen binnen gebracht.

De Van Boorts traden reeds in die beginjaren op als eigen wijnimporteur. De wijn kwam in vaten binnen en werden ter plaatse gebotteld. Nog steeds is Luuc van Boort importeur van wijnen. Het zoeken naar kleine familiebedrijven die met liefde en plezier aan hun producten werken is erg belangrijk geworden. Geen mega bedrijven, maar kleinschalig en met respect voor de natuur. Bedrijven waar nog op een vertrouwde ambachtelijke wijze wijn wordt gemaakt. Daar gaat Wijnkoperij Luuc van Boort voor.
 

Even geduld a.u.b.