Wat betreft de omvang van de druivenaanplant is Italië het derde wijnland van Europa, maar qua productievolume is het regelmatig het grootste. Opvallend aan Italië is dat alle delen van het land wijnbouw kennen: van de Alpen in het hoge noorden tot de Etna op Sicilië in het diepe zuiden. In het laatste kwart van de twintigste eeuw heeft het land een grote inhaalslag gemaakt op het gebied van wijnbouw- en wijnmaaktechniek en belandde een aantal wijnen, zoals Barolo, in de wereldtop.
Italië, met zijn zeer lange en boeiende wijnbouwgeschiedenis, heeft een enorm groot aantal eigen druivenrassen, waarvan de meeste alleen in bepaalde regio’s voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan nebbiolo, die alleen in Piemonte gedijt. Die veelheid aan druivenrassen, maar ook aan terroirs zorgt samen met de enorme creativiteit van producenten voor een geweldige diversiteit binnen het Italiaanse wijnaanbod.
De op papier beste Italiaanse wijnen dragen een gecontroleerde herkomstbenaming in de vorm van een Denominazione di Origine Controllata (DOC), of de nog prestigieuzere Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG).
Fruitige, soepele witte wijn met een geur van witte bloemen, appel, peer en anijs. Mooi sappig en soepel van smaak met rijp fruit en milde zuren in de elegante afdronk.
Grote verfijning met zijdezachte tannines. De biodynamische producent Manincor behoort tot de top in Alto Adige.
Geurige witte wijn uit Italië, met een fruitig aroma van appel en perzik. De volle, droge smaak past goed bij pasta met paddenstoelen of vis. Ook erg lekker bij gevogelte.
Italiaanse rosé met een heerlijk fris en vol aroma. De smaak is pittig, droog en fruitig. Past uitstekend bij koude voorgerechten zoals gerookte vis, salades of carpaccio.
Toegankelijke, sappige witte wijn met aroma's van appel, peer en bloesem. Lichtvoetig, sappig en fruitig van smaak met milde zuren. Lekker om zo te drinken, als aperitief of bij lichte gerechten.
Geurige, droge witte wijn uit Noord-Italië, met een frisse, licht-tintelende smaak. Lekker bij gepocheerde of gebakken vis, schaal- en schelpdieren of als aperitief.
Witte wijn uit de Italiaanse Marken. Het aroma is geurig en fruitig, de smaak vol en zacht. Uitstekend als aperitief, maar ook erg lekker bij vis en licht gevogelte.
Verfijnde, geurige witte wijn met nuances van peer, perzik, citroengras en nootmuskaat. Vol en soepel van smaak met een evenwichtige frisheid. De finale is elegant, puur fruitig en aanhoudend. Lekker om zo te drinken of als lunchwijn.
Eigen druivensoorten... Daar ben ik fan van....
"Zibibo.... Ofwel muscat d’alexandrie. En dan niet zoet, maar fijn mild, lichte frisheid en een heerlijke afdronk." Lees meer
Zuid-Italiaanse rode wijn met een volle, intensieve smaak en de geur van kaneel. Eventueel heel licht gekoeld prima geschikt voor koude winteravonden of bij de barbecue.
Toegankelijke, fruitige witte wijn met geuren van appel, peer, perzik en witte bloemen. Mooi sappig en soepel van smaak met wit fruit en milde zuren. Elegante, droge finale met lichte amandelnuances. Lekker om solo te drinken of bij gevulde vissoep of paddenstoelenravioli.
Volle, geurige rode wijn met een intens eikenhoutaroma, rijp rood fruit en karameltonen. De smaak is zacht en rond. Lekker bij ossobucco of pasta met rijke saus.
De Primitivo di Manduria is een van de bekendste wijnen van Apulië, het grote wijngebied in Zuidoost-Italië. De rijping gedurende zes maanden in fusten van Amerikaans eiken geeft aan deze Primitivo een luxe nuance.
Volle, zachte rode wijn met een open geur van kers, pruim, zwarte bes, kruidnagel en rozijnen. De smaak is zwoel en intens met jammy fruit, opwekkende zuren en versmolten tannines. Milde finale met tonen van zoethout, toast en vijg.
Op en top verfijning uit Toscane. Bioproducent Salcheto maakt een elegante stijl Vino Nobile met expressie van de prugnolo gentiledruif en fraai gedoseerde houtrijping.
Krachtige Italiaanse rode wijn met de geur van kruiden, licht eikenhout en veel rijp rood fruit. De smaak is zacht en vol. Heerlijk bij geurige vlees- en pastaschotels of bij milde kazen.